Nadogradnja kosti jako je bitna
za čvrste temelje implantatima

Ako nema dovoljno kosti za implantaciju, augmentacija (nadogradnja) kosti pripomaže sidrenju i učvršćivanju implantata. Ovisno o tome koliko kosti nedostaje, koriste se različite metode augmentacije. U nastavku ćemo vas detaljno informirati o tome.

 

Uzroci nedostatka kosti

Nadogradnja kosti čeljusti postaje neophodna kada se ona izgubi na određenim mjestima.

Najčešći uzroci za to su:

Nakon gubitka zuba uvijek postoji gubitak i okolne kosti. Tijekom procesa zacjeljivanja kost automatski gubi visinu i širinu. Ako se zub u skoro vrijeme ne zamijeni protetskim nadomjeskom (implantatom) dolazi do daljnjeg gubitka kosti.
Kod višestrukih ekstrakcija zuba, proces gubitka kosti se može dodatno ubrzati i pojačati trenjem neadekvatne proteze.
Uznapredovali parodontitis može također uzrokovati gubitak kosti. Ovu bolest zubnog mesa, parodonta i kosti uzrokuje bakterijska upala potpomognuta lošom higijenom, pušenjem i naslagama kamenca.
Nadogradnja kosti nakon vađenja zuba može zaustaviti i poništiti gubitak same kosti.

Zašto nadogradnja koštane strukture?

Sama nadogradnja u području čeljusti danas je uobičajena procedura.

Ovo su razlozi za augmentaciju kosti:

Vrlo često se potakne i samo stvaranje koštane strukture kada se umjesto jednog ili više izgubljenih zuba ugrade dentalni implantati na njihovo mjesto. Implantati mogu dobro zamijeniti izgubljeni zub.

Također se smatraju se odličnim kao sidro za pričvršćivanje proteza. Za samu implantaciju, čeljust mora imati određenu minimalnu visinu, širinu i gustoću. Inače nadogradnjom kosti može se osigurati više koštane tvari za vrijeme ili prije umetanja samog implantata.

Jednom dobro usađeni implantati sprječavaju daljni gubitak kosti i omogućuju dugotrajno očuvanje čeljusti.

Materijali za nadogradnju kosti:

Mogu se iskoristiti u komadu kao blok augmentat, a mogu se koristiti i koštane strugotine ili granule koštanih struktura. U našoj praksi obično koristimo životinjski ili sintetski materijal za nadomjestak kosti, koji su se zasad pokazali najpouzdanijima.

Vlastiti nadomjesci su dosta zahtjevniji i njihova primjena ponekad iziskuje hospitalizaciju pacijenta te je i oporavak duži.

Nadogradnja kosti produljuje vrijeme zarastanja implantata za dva do tri mjeseca, s tim da je trajanje oporavka individualno od pacijenta do pacijenta.

nadogradnja-kosti-sinuslift