Nadogradnja kosti jako je bitna
za čvrste temelje implantatima

Ako nema dovoljno kosti za implantaciju, augmentacija (nadogradnja) kosti pripomaže sidrenju i učvršćivanju implantata. Ovisno o tome koliko kosti nedostaje, koriste se različite metode augmentacije. U nastavku ćemo vas detaljno informirati o tome.

 

Uzroci nedostatka kosti

Nadogradnja kosti čeljusti postaje neophodna kada se ona izgubi na određenim mjestima.

Najčešći uzroci za to su:

Nakon gubitka zuba uvijek postoji gubitak i okolne kosti. Tijekom procesa zacjeljivanja kost automatski gubi visinu i širinu. Ako se zub u skoro vrijeme ne zamijeni protetskim nadomjeskom (implantatom) dolazi do daljnjeg gubitka kosti.
Kod višestrukih ekstrakcija zuba, proces gubitka kosti se može dodatno ubrzati i pojačati trenjem neadekvatne proteze.
Uznapredovali parodontitis može također uzrokovati gubitak kosti. Ovu bolest zubnog mesa, parodonta i kosti uzrokuje bakterijska upala potpomognuta lošom higijenom, pušenjem i naslagama kamenca.
Nadogradnja kosti nakon vađenja zuba može zaustaviti i poništiti gubitak same kosti.

Zašto nadogradnja koštane strukture?

Sama nadogradnja u području čeljusti danas je uobičajena procedura.

Ovo su razlozi za augmentaciju kosti:

Vrlo često se potakne i samo stvaranje koštane strukture kada se umjesto jednog ili više izgubljenih zuba ugrade dentalni implantati na njihovo mjesto. Implantati mogu dobro zamijeniti izgubljeni zub.

Također se smatraju se odličnim kao sidro za pričvršćivanje proteza. Za samu implantaciju, čeljust mora imati određenu minimalnu visinu, širinu i gustoću. Inače nadogradnjom kosti može se osigurati više koštane tvari za vrijeme ili prije umetanja samog implantata.

Jednom dobro usađeni implantati sprječavaju daljni gubitak kosti i omogućuju dugotrajno očuvanje čeljusti.

Biološka augmentacija kosti

Nadogradnja kosti može biti neophodan dio ugradnje implantata. Implantat zahtijeva dovoljnu količinu kosti na području implantacije. Kako augmentacija kosti funkcionira sa zubnim implantatima?

U principu, za zubne implantate  koristimo samo vlastitu kost čeljusti, uzima se sa područja čeljusti pacijenta i uvodi tamo gdje ga nema dovoljno. Glavni razlog korištenja vlastite kosti je ta, što tijelo može odbaciti strane materijale. To može dovesti do upale i gubitka implantata. S druge strane, vlastitu kost tijelo prepoznaje i prihvaća kao vlastito tkivo. Kao rezultat, implantat se može bolje integrirati u čeljust, a rizik od odbacivanja je značajno smanjen. Dakle, to je takozvana biološka augmentacija kosti.

Ukratko, može se reći da biološka augmentacija kosti igra važnu ulogu u implantaciji zuba i koristimo samo vlastitu kost čeljusti. To nudi prednost bolje integracije implantata u čeljust i smanjuje rizik od poteškoća.
Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji i obično je bezbolan za pacijenta, nakon zahvata može doći do lagane boli i otekline.

 

nadogradnja-kosti-sinuslift